Saturday, May 15, 2010

BAGAIMANA CARA MEMASAKNYA?


Seperti telur biasa dan telur asin yang akan digunakan untuk majlis-majlis keraian, telur pindang juga perlu direbus namun bukan sekadar dengan air kosong. Rebusan telur pindang dipenuhi dengan ramuan-ramuan khas seperti daun senduduk, daun jambu batu, daun manggis, serai, lengkuas dan beberapa halba terpilih. Rasanya yang unik dan berbeza ini datangnya daripada serapan air rebusan yang dipenuhi dengan bahan-bahan ini manakala warnanya yang gelap adalah dari campuran daun-daun yang telah dinyatakan.

Proses perebusan telur pindang memakan masa berhari-hari. Api perlu dikawal dengan baik agar dapat mengurangkan keretakan dan dapat membantu proses penyerapan bahan ke dalam telur pindang dengan lebih baik. Proses perebusan yang betul akan membantu telur pindang untuk bertahan lebih lama daripada busuk@basi. Ketahanannya boleh mencecah tempoh 2-3 minggu dan ini membuatkan kita tidak perlu risau.

No comments:

Post a Comment